5. Rüzgar Erozyonunu Önlemede Toprak İşlemenin Önemi:

Şiddetli rüzgarlar, toprak yüzeyindeki küçük zerreleri bir yerden alıp başka bir yere çeşitli yollarla taşıyarak erozyona neden olan önemli faktörlerden biridir. Rüzgar erozyonu daha çok yağışın az olduğu kurak, bitki örtüsü olmayan sahalarda, anızı bozulmuş hububat tarlalarında ve topografik durumu düz ve hafif meyilli olan arazilerde etkisini gösterir. Özellikle kumsal topraklarda organik ve inorganik kolloidlerin az oluşu nedeniyle zerreler arasındaki çekim kuvveti zayıftır. Bu durumda topraklar kuru olduğu zaman rüzgar erozyonunun etkisi altında kalırlar. araştırma sonuçları, toprak taneciklerinin üç şekilde harekete geçtiklerini göstermiştir. Bunlar;

1. Havanın içerisinde süspansiyon halinde uçan tozlar olarak,

2. Havada sıçrama hareketi halinde (0.05 mm çapındaki parçaçıklar),

3. Yüzeyde sürüklenme hareketi halinde kayarak, yuvarlanarak (1 mm çapında tanecikler).

Rüzgar erozyonu ile taşınan ince materyal, toprakların verimlilik gücünü azalttığı gibi bu materyallerin bir yerde yığılması sonucu tarım altına alınmış alanlarda da tahribe yol açar.

Rüzgar erozyonunun kontrolünde en önemli faktörlerden biri, toprakta harekete hazır bulunan 0.05-0.5 mm büyüklüğündeki parçacıkları azaltmak, diğer bir deyimle toprağı kesekli bir biçimde tutmaktır. Diğer önemli bir kültür yöntemi de tarla yüzeyini bitki örtülü tutarak rüzgarın doğrudan toprak zerrelerini harekete geçirmesini engellemektir.

Rüzgar erozyonunun başlamasını engellemek, durdurulmasından daha kolay olduğundan kültürel önlemleri erozyon başlamadan almak gerekmektedir. Yapılan araştırmalarda rüzgar erozyonunu kontrolde, toprak işleme ile kaba ve pürüzlü bir tarla yüzeyi oluşturulması, rüzgarın egemen yönüne dik olarak oluşturulan küçük karık sırtlar gibi kültürel önlemler çok etkili bulunmuştur. Ayrıca imkanlar ölçüsünde toprak yüzüne yayılan ve yakılmayan anızlardan kalan bitki artıkları da su erozyonunda olduğu gibi rüzgar erozyonunu kontrolde de çok etkili olduğu bulunmuştur.