1. Aşırı Yağışların Neden Olduğu Su Erozyonunu Önlemede Toprak İşlemenin Önemi:

  Şiddetli yağışlarla oluşan su erozyonu yüzey akışı ile toprak kaybına neden olmaktadır. Yüzey akışı ise tarla toprağında su infiltrasyon oranının (toprağın su geçirgenliği) yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır. Yağış oranı infiltrasyon oranını geçtiği anda yüzey akışı başlar. İnfiltrasyonu etkileyen ve kontrol edebilecek en önemli etmenler topraktaki gözenek büyüklüğü ve sürekliliğidir. İnfiltre olacak su miktarı, pullukla sürüm ve düzeç eğrilerine paralel tarım yöntemleri ile artırılır. Toprak işleme derinliğinin artması ile toprağın su alımı kolaylaşmaktadır. Tarla toprağının iyi işlenmesi, özellikle başlangıç infiltrasyon oranını artırmaktadır. Tarım arazilerinde toprak işleme derinliğinde artan gözeneklilik yağmur sularının hızla emilmesini sağlamaktadır (Akalan, 1974).

İnfiltrasyon oranı düşük toprakta, yüzeydeki sulama suyu veya yağmur suyu kolayca yüzey akışına geçer. Bunun sonucu olarak su, bitki kök bölgesine yeterince ulaşamaz ve sudan gerektiğince yarar sağlanamaz. Ayrıca yüzey akışına geçen su, yüzeyin verimli toprağını sürükleyerek erozyona neden olur (Peterson ve Dixon, 1972).

Sürülmemiş tarla topraklarında yağış sularının infiltrasyon hızının çok düşük olduğu, buna karşın 10 cm derinlikte toprak sürümü ile infiltrasyon oranında önemli bir artış sağlanacağı yapılan araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Drenajı iyi olmayan arazilerdeki topraklarda, infiltrasyon oranını artırmada en elverişli toprak işleme aracının pulluk olduğu yapılan araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Sürüm derinliğinin artması ile toprak infiltrasyon oranının ve gözenekliliğinin büyük ölçüde arttığı, toprak hacim ağırlığının ise azaldığı görülmüştür. Ayrıca sürüm derinliğinin artması ile toprağın su tutma kapasitesinin de arttığı belirlenmiştir (Browning ve Varto, 1945).

Resim:5 Eğimli arazide aşırı yağışlar sonucu buğday tarlasında su (sel) erozyonu.

Picture 5: Water erosion after excessive amount of rainfall on slope land grown wheat crop.