ÖZET

Tarım topraklarının verimliliğini koruyarak, hatta arttırarak bitkisel üretimde bulunmak tüm Dünya’ da olduğu gibi Trakya Bölgesi içinde hayati bir önem taşımaktadır. Kuşkusuz verimli topraklara sahip olan ve topraklarını iyi koruyan devletler tarımsal gıda maddeleri yönünden kendilerine yeterli, ihtiyaçları fazlasını dış ülkelere satan, kişi başına milli gelirleri yüksek ve bunun sonucu refah içerisinde yaşamaktadırlar.

Birkaç santim derinlikteki tarım toprağının oluşumunun yüzlerce yıl gibi uzun bir zaman sürecini kapsadığı göz önüne alınırsa, canlılar için toprağın ne kadar değerli bir doğal zenginlik olduğu daha kolay anlaşılır. Bütün canlılar için yaşamsal öneme sahip tarım topraklarının korunması ve değerinin herkes tarafından anlaşılması büyük önem taşımaktadır.

Trakya’ da tarım topraklarının yok olmasında ve verimsizleşmesinde en önemli faktörlerden birisi de erozyondur. Tarım açısından erozyon kısaca, toprağın su ve rüzgar gücü yoluyla aşınması olayıdır. Toprak, su ve bitki örtüsü arasında doğada çok hassas bir etkileşim ve denge vardır. Söz konusu bu doğal dengede özellikle bitki örtüsünün hatalı toprak işleme sonucu ağır zarara uğratılması ile çıplak kalan meyilli alanlardaki tarım arazileri su, rüzgar veya yerçekimi erozyonuna açık duruma gelmektedir.

Trakya’da Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerinde şiddetli erozyona uğrayan tarım alanı yaklaşık 315.041 ha’ dır. Bu erozyona açık tarım alanlarının 197.581 ha gibi en büyük kısmı Kırklareli ilinde, 60.164 ha’ ı Edirne ve 57.306 ha’ ı da Tekirdağ illerinde bulunmaktadır. Söz konusu erozyona açık bu tarım alanlarında çiftçilerimiz sahip oldukları arazinin eğimini ve toprak tipini kolaylıkla değiştiremezler, fakat toprak işleme alışkanlıklarında bir hata varsa bunu değiştirebilirler. Özellikle meyilli arazilerde toprak işlemesinin ve ekim sıralarının eğime dik yapılması, düşen şiddetli yağışların akışa geçmesini zorlaştıracak ve toprağın derinliklerine daha kolay sızmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca tarım yapılan arazilerin ağır tavda işlenip çiğnenmesinin önüne geçilmesi, toprakların su tutma kapasitelerinin modern tarım teknikleri ile arttırılması bölgemizde sürdürülebilir verimli bir tarım yapılmasını mümkün kılacaktır. Erozyona çok hassas tarım alanlarında ise, şiddetli yağışların düştüğü mevsimlerde bitki örtüsü (buğday, arpa, fiğ veya anız) bulundurulması, önemli oranda Trakya genelinde görülen erozyonun kontrolünü pratik olarak sağlayacaktır.

Resim:2 Eğimli arazide aşırı yağışlar sonucu buğday tarlasında su (sel) erozyonu.
Picture 2: Water erosion after excessive amount of rain fall on slope land grown wheatcrop.